Utrecht gaat aan de slag

9 januari 2019

Steden moeten haast maken met maatregelen tegen de toenemende wateroverlast. Volgens ingenieur Tim van Hattum van de universiteit in Wageningen moeten gemeenten opnieuw ontworpen worden om zogeheten piekbuien te kunnen opvangen.

Met regelmaat zijn in de zomer of lente enorme hoosbuien in Nederland door de klimaatverandering. De riolering kan die hoeveelheid water niet zo snel verwerken, waardoor straten onder water staan en soms de huizen onderlopen. Om dat te voorkomen kun je als gemeente veel meer doen.

Van Hattum: "In algemene zin komen we er steeds meer achter dat het vergroenen van de stad een heel effectieve maatregel is om je stad klimaatbestendig te maken en tegelijkertijd de leefbaarheid van die stad te vergroten."

Waterdoorlatende straten
​De gemeente Utrecht wil de stad waterproof maken door meer groen aan te leggen langs de straten en tussen de woningen. Ook kijkt de gemeente naar de bestrating, want asfalt laat niet veel water door. In de wijk Zuilen aan het Vechtplantsoen is waterdoorlatende bestrating aangelegd. Zo op het eerste oog ziet het eruit als een gewone klinkerstraat. 

Een team van de hogeschool Amsterdam legt zandzakken neer op drie parkeerplekken aan het Vechtplantsoen. Elke parkeerplek is steeds op een andere manier bestraat. Eén heeft een speciale fundering, de ander heeft tussen de klinkers gewone voegen van zand en de derde heeft een vilten voeg. De studenten gaan nu kijken en meten op welke parkeerplek het water sneller wegstroomt.

Michiel Rijswijk van de gemeente Utrecht begeleidt de proeven. "We gaan meten hoe waterdoorlatend de verharding is, dus hoeveel regenwater door de weg kan zakken naar het grondwater toe."

Zie video van de proef RTL Utrecht

Lees meer over het onderzoek Klimaatwerk in uitvoering

< Terug naar overzicht